Γενικό Χημείο του Κράτους - Κυπριακή Δημοκρατία Μετάβαση στο περιεχόμενο


      ΣΚΟΠΟΣ

      To Εργαστήριο Μικροβιολογικού Ελέγχου Τροφίμων είναι το επίσημο εργαστήριο μικροβιολογικού ελέγχου των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων που διατίθενται στην αγορά. Ο έλεγχος αυτός ασκείται με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, και των συμφερόντων των καταναλωτών, και την προώθηση καλών παραγωγικών διαδικασιών (GMPs) στη βιομηχανία τροφίμων και στους χώρους μαζικής τροφοδοσίας.

      ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

      Προγράμματα Παρακολούθησης / Ελέγχου Τροφίμων

      (i) Το εργαστήριο εφαρμόζει ετήσιο επίσημο πρόγραμμα παρακολούθησης τροφίμων σε συνεργασία με την Υγειονομική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας (ΥΥΥΥ), τόσο από τους χώρους παραγωγής όσο και από τους χώρους λιανικής πώλησης. Ελέγχονται, μεταξύ άλλων, έτοιμα φαγητά, σνακ και σάντουιτς από καντίνες (κινητές και μη), σχολεία, κουζίνες νοσοκομείων, εστιατόρια, αίθουσες δεξιώσεων, καφετέριες, αρτοποιεία, ψησταριές και ξενοδοχεία. Επιπλέον, διενεργείται έλεγχος σε γαλακτοκομικά προϊόντα, βρεφικές σκόνες, παγωτά, γλυκίσματα, ωμά κρεατοσκευάσματα, αλλαντικά και ψαρικά από την αγορά. Εξετάζονται, επίσης, χυμοί και άλλα μη αλκοολούχα ποτά, πλυμένα κομμένα λαχανικά (συσκευασμένα και μη) σπόροι και ξηροί καρποί και τα προϊόντα τους.

      Ο σχεδιασμός του ετήσιου προγράμματος βασίζεται πάνω σε εκτίμηση κινδύνου π.χ. πρόσφατες ειδοποιήσεις του συστήματος RASSF, ευαλλοίωτα είδη τροφίμων, είδη με αυξημένη κατανάλωση ειδικά από τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, νέα είδη και τρόφιμα με γνωστά μικροβιολογικά προβλήματα.

      (ii) Το εργαστήριο εξετάζει διάφορα είδη που προορίζονται για κατανάλωση από την Εθνική Φρουρά.

      (iii) Επίσης:
      · εξετάζει εισαγόμενα είδη (π.χ. σησάμι και προϊόντα του, ινδοκάρυδο)
      · διερευνά όλες τις υποθέσεις τροφικών δηλητηριάσεων και παραπόνων καταναλωτών.

      (iv) Σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας και την ΥΥΥΥ, εφαρμόζει πρόγραμμα ελέγχου λαχανικών και φρούτων από την πρωτογενή παραγωγή (χωράφι).


      Οι παράμετροι που εξετάζονται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παθογόνων βακτηριδίων όπως Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Cronobacter spp, Campylobacter spp., STEC (Shiga toxin-producing Escherichia coli) αλλά και “δεικτών” υγιεινής όπως Enterobacteriaceae, Εscherichia coli, Coagulase-positive staphylococci, Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Ολικό αριθμό βακτηριδίων, Υφομύκητες/Ζυμομύκητες.
      Η επιλογή των παραμέτρων για κάθε κατηγορία τροφίμων ποικίλει και βασίζεται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα Μικροβιολογικά Κριτήρια στα τρόφιμα (2073/2005/ΕΚ) και σε άλλες κατευθυντήριες οδηγίες.

      ΕΡΕΥΝΑ

      Το εργαστήριο κατά καιρούς διεξάγει εφαρμοσμένη έρευνα στα πλαίσια των πιλοτικών προγραμμάτων που επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας ή και με δική του πρωτοβουλία. Πρόσφατα και επίκαιρα θέματα αφορούν στη διερεύνηση της παρουσίας Cronobacter sppσε βρεφικές τροφές, STEC σε προπλυμένα κομμένα λαχανικά, αλεύρι και ζύμη, σταφυλοκοκκικών εντεροτοξινών σε τυριά και σαλμονέλας και άλλων παραμέτρων σε σουσάμι, ινδοκάρυδο και μπαχαρικά από την αγορά.
      Επίσης, παράλληλα με το πιο πάνω πρόγραμμα ελέγχου λαχανικών από την πρωτογενή παραγωγή (iv), διερευνά τη μικροβιολογική ποιότητα των άπλυτων λαχανικών από φρουταρίες, με δικές του δειγματοληψίες.

      Συμμετέχει, επίσης, στο τοπικό πρόγραμμα «Μαύρος Χρυσός» για τα χαρούπια και στα ευρωπαϊκά προγράμματα EuroBiotox (ανάπτυξη και επικύρωση διαδικασιών και μεθόδων για την ανίχνευση/ποσοτικοποίηση βιολογικών τοξινών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές ενέργειες) και DiTect (συνεργασία ΕΕ-Κίνας για την εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της ασφάλειας των τροφίμων και την εκτίμηση κινδύνου).

      ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

      Το εργαστήριο ως Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς (NRL) για τη L. monocytogenes και τους θετικούς στην πηκτάση σταφυλόκοκκους, συνεργάστηκε με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Εργαστήρια Αναφοράς σε έρευνα για ανάπτυξη καινούργιας μεθόδου καταμέτρησης της L. monocytogenes και σε διεργαστηριακή μελέτη για επικύρωση/προτυποποίηση της μεθόδου ανίχνευσης σταφυλοκοκκικών εντεροτοξινών. Την παρούσα περίοδο συμμετέχει σε ομάδες εργασίας για επικύρωση μεθόδου μοριακής τυποποίησης της L. monocytogenesκαι για σύνταξη οδηγού για την εμπλοκή των NRLs στη διερεύνηση σταφυλοκοκκικών τροφικών δηλητηριάσεων.

      Παράλληλα, συμμετέχει στις ετήσιες συναντήσεις των NRLs.

      Τέλος, εκπροσωπεί το ΓΧΚ και την Κύπρο στα δίκτυα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) για τη Μικροβιολογική Εκτίμηση Κινδύνου (MRA) και τους Αναδυόμενους Κινδύνους στα Τρόφιμα (EREN), αντίστοιχα.


      Διαπιστευμένο σύμφωνα με το ISO/IEC 17025:2017. Οι διαπιστευμένες μέθοδοι του εργαστηρίου καθώς και τα πεδία εφαρμογής μπορούν να αναζητηθούν από την ιστοσελίδα του ΚΟΠΠ (Διαπιστευμένοι Φορείς., Εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους της Κύπρου).




ΕργαστήριαCan be sorted ascending or descendingΠεδία ΔραστηριοτήτωνΔιαπίστευση
Σύστασης, Ποιότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων (Εργ. 1)
Τελωνειακά κ.α. Δείγματα Τροφίμων (Εργ. 17)
Πρόσθετα και Ειδικές Αναλύσεις Τροφίμων (Εργ. 13)
Περιβαλλοντικής κ.α. Επιβάρυνσης Τροφίμων και Φυσικών Τοξινών (Εργ. 14)
Υπολειμμάτων Κτηνιατρικών Φαρμάκων (Εργ. 5)
Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων και POPs (Εργ. 8)
Μικροβιολογικού Ελέγχου Τροφίμων (Εργ. 16)
Μοριακής Βιολογίας και Ανοσοβιολογίας Τροφίμων (Εργ. 21)
Πιστοποίησης Αυθεντικότητας - NMR (Εργ. 20)
Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος και Τροφίμων (Εργ. 9)
Γενικών Αναλύσεων Νερών (Εργ. 2)
Περιβαλλοντικής Ρύπανσης Νερών (Εργ. 6)
Περιβαλλοντική Χημεία και Έλεγχος Αποβλήτων (Εργ. 10)
Μικροβιολογικού Ελέγχου Νερών και Φαρμάκων (Εργ. 15)
Οικοτοξικολογίας (Εργ. 7)
Ελέγχου Βιομηχανοποιημένων Ειδών και Βιοπαρακολούθησης Ανθρώπων (Εργ. 11)
Ελέγχου Φαρμάκων (Εργ. 4)
Καλλυντικών και Συμπληρωμάτων Διατροφής (Εργ. 19)
Υλικά σε Επαφή με Τρόφιμα και Παιδικών Παιχνιδιών (Εργ. 12)
Δικανικής Χημείας και Τοξικολογίας (Εργ. 3)




*Επεξήγηση:

Τρόφιμα
Περιβάλλον
Φάρμακα
Καλλυντικά
Δικανική Χημεία
Βιομηχανικά Προϊόντα
Διαπιστευμένο


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα


Back To Top