Γενικό Χημείο του Κράτους - Κυπριακή Δημοκρατία Μετάβαση στο περιεχόμενο



    ΣΚΟΠΟΣ

    Επίσημος έλεγχος, παρακολούθηση, επιτήρηση και εφαρμοσμένη έρευνα με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και την προώθηση Ορθών Βιομηχανικών Πρακτικών, της Ασφάλειας των Τροφίμων και σχετικών πολιτικών στα εξής πεδία:

    · Πρόσθετα τροφίμων και ποτών (χρωστικές, συντηρητικά, γλυκαντικές ουσίες, αντιοξειδωτικά κ.ά),
    · Αρωματικές ύλες τροφίμων (κουμαρίνη, καφεΐνη),
    · Αναλύσεις αλκοολούχων ποτών (ποιότητα, νοθεία και αυθεντικότητα),
    · Έλεγχος γαλακτοκομικών προϊόντων για προσδιορισμό της ταυτότητας του γάλακτος (πρόβειο, αιγινό, αγελαδινό)

    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

    Προγράμματα Ελέγχου Συμμόρφωσης, Παρακολούθησης και Επιτήρησης

    Ετήσια καταρτίζεται Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Τροφίμων, το οποίο καλύπτει όλα τα πεδία του εργαστηρίου.

    Το πρόγραμμα σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη:

    · τα αποτελέσματα / ευρήματα των αναλύσεων των προηγουμένων ετών
    · την συχνότητα και την εποχικότητα κατανάλωσης των διαφόρων ομάδων τροφίμων
    · την τοξικότητα των προσθέτων ουσιών
    · τις νέες τροποποιήσεις της σχετικής Νομοθεσίας
    · την πληροφόρηση μέσα από τις σχετικές Ομάδες Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
    · την λαμβανόμενη πληροφόρηση μέσω του Συστήματος Ταχείας Ενημέρωσης για τα Τρόφιμα (RASFF) της Ε.Ε.

    Το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Τροφίμων αποτελεί ουσιαστικά ένα πλαίσιο όπου συγκεντρώνονται πολλά μικρά πιλοτικά προγράμματα.

    ΕΡΕΥΝΑ

    (i) Ετήσια ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας:

    · Προσδιορισμός γλυκαντικών ουσιών σε αναψυκτικά και άλλα τρόφιμα μειωμένων θερμίδων ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα (2017)

    · Προσδιορισμός χρωστικών ουσιών σε τρόφιμα και ποτά συχνής κατανάλωσης (2014-2015)

    · Προσδιορισμός καφεΐνης σε διάφορους τύπους καφέ, ροφήματα, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά (2013 - 2014)

    · Προσδιορισμός του συντηρητικού διοξειδίου του θείου (συντηρητικό, αλλεργιογόνο) σε τρόφιμα και ποτά (2012 - 2013)
    · Προσδιορισμός των συντηρητικών σορβικού και προπιονικού οξέος σε ψωμιά και αρτοσκευάσματα (2011)

    · Προσδιορισμός συνθετικών γλυκαντικών ουσιών σε τρόφιμα και ποτά που καταναλώνονται και από παιδιά (2010)
    · Προσδιορισμός συνθετικών χρωστικών ουσιών και του συντηρητικού βενζοϊκού νατρίου σε τρόφιμα και ποτά που καταναλώνονται και από παιδιά (2008-2009)
    · Προσδιορισμός Καφεστόλης και Καχεόλης σε διάφορους τύπους καφέ (2007)

    (ii) Ανάπτυξη και επικύρωση νέων αναλυτικών μεθόδων στα πεδία των προσθέτων ουσιών τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και της νοθείας των γαλακτοκομικών προϊόντων.

    (iii) Συμμετοχή του εργαστηρίου σε άλλα ερευνητικά προγράμματα, μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας Κύπρου

    · “Ταυτοποίηση των χαρακτηριστικών του Κυπριακού Κρασιού Κουμανδαρία” (2004-2007)
    · “Μελέτη αντιοξειδωτικών και αλλεργιογόνων σε αυθεντικά κυπριακά και ρουμάνικα κρασιά, Διακρατική Κύπρου-Ρουμανίας CY-RO” (2011)
    · “Χαρούπια, ο Μαύρος Χρυσός της Κύπρου” (Συνεργασία Πανεπιστημίου Κύπρου, Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών και Γενικού Χημείου του Κράτους) (2017-2018)


    ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ/ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ

    Συμμετοχή σε:

      - Επιτροπές εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα πεδία των αρμοδιοτήτων του και αποστολή δεδομένων, όταν ζητηθούν, στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

      και συνεργασία με:

      - Ερευνητικά ιδρύματα του εσωτερικού και εξωτερικού (Πανεπιστήμιο Κύπρου, University of Galati - Romania,Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) - Ολλανδία, CVUA Institute Sigmaringen - Γερμανία, Ινστιτούτο Οίνου – ΕΘΙΑΓΕ - Λυκόβρυση Αττικής) στα πλαίσια ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
        - Φορείς εργαστηριακού ελέγχου, ανάλογου πεδίου δραστηριοτήτων, του εξωτερικού (π.χ. Γενικό Χημείο του Κράτους στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, HSE Dublin Public Analyst՛s Laboratory).

        Έχει συνεχή συμμετοχή σε προγράμματα διεργαστηριακών εξετάσεων ελέγχου ικανότητας που διενεργούνται από φορείς του εξωτερικού όπως τα προγράμματα FAPAS [The Food and Environment Research Agency (FERA) Υork, Ηνωμένο Βασίλειο] κ.α.

        Το εργαστήριο 13 του ΓΧΚ εκπροσωπεί με εισηγήσεις το Γενικό Χημείο του Κράτους/Υπουργείο Υγείας (κατόπιν ανάθεσης / έγκρισης από τον Διευθυντή του ΓΧΚ ή το Υπουργείο Υγείας) σε Επιτόπιες Επιτροπές, Επιστημονικά Συνέδρια, και Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε.
        Διαπιστευμένο σύμφωνα με το ISO/IEC 17025:2017. Οι διαπιστευμένες μέθοδοι του εργαστηρίου καθώς και τα πεδία εφαρμογής μπορούν να αναζητηθούν από την ιστοσελίδα του ΚΟΠΠ (Διαπιστευμένοι Φορείς, Εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους της Κύπρου).




      ΕργαστήριαCan be sorted ascending or descendingΠεδία ΔραστηριοτήτωνΔιαπίστευση
      Σύστασης, Ποιότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων (Εργ. 1)
      Τελωνειακά κ.α. Δείγματα Τροφίμων (Εργ. 17)
      Πρόσθετα και Ειδικές Αναλύσεις Τροφίμων (Εργ. 13)
      Περιβαλλοντικής κ.α. Επιβάρυνσης Τροφίμων και Φυσικών Τοξινών (Εργ. 14)
      Υπολειμμάτων Κτηνιατρικών Φαρμάκων (Εργ. 5)
      Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων και POPs (Εργ. 8)
      Μικροβιολογικού Ελέγχου Τροφίμων (Εργ. 16)
      Μοριακής Βιολογίας και Ανοσοβιολογίας Τροφίμων (Εργ. 21)
      Πιστοποίησης Αυθεντικότητας - NMR (Εργ. 20)
      Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος και Τροφίμων (Εργ. 9)
      Γενικών Αναλύσεων Νερών (Εργ. 2)
      Περιβαλλοντικής Ρύπανσης Νερών (Εργ. 6)
      Περιβαλλοντική Χημεία και Έλεγχος Αποβλήτων (Εργ. 10)
      Μικροβιολογικού Ελέγχου Νερών και Φαρμάκων (Εργ. 15)
      Οικοτοξικολογίας (Εργ. 7)
      Ελέγχου Βιομηχανοποιημένων Ειδών και Βιοπαρακολούθησης Ανθρώπων (Εργ. 11)
      Ελέγχου Φαρμάκων (Εργ. 4)
      Καλλυντικών και Συμπληρωμάτων Διατροφής (Εργ. 19)
      Υλικά σε Επαφή με Τρόφιμα και Παιδικών Παιχνιδιών (Εργ. 12)
      Δικανικής Χημείας και Τοξικολογίας (Εργ. 3)




      *Επεξήγηση:

      Τρόφιμα
      Περιβάλλον
      Φάρμακα
      Καλλυντικά
      Δικανική Χημεία
      Βιομηχανικά Προϊόντα
      Διαπιστευμένο


      Πίσω στην προηγούμενη σελίδα


      Back To Top