Γενικό Χημείο του Κράτους - Κυπριακή Δημοκρατία Μετάβαση στο περιεχόμενο


ΣΚΟΠΟΣ

Είναι ο επίσημος έλεγχος και η παρακολούθηση των τροφίμων, όσον αφορά την ύπαρξη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, αλλεργιογόνων ουσιών και νοθεία κρέατος, για σκοπούς αξιολόγησης της ασφάλειας, συμμόρφωσης προς την νομοθεσία, προστασίας του καταναλωτή και προώθησης καλών παραγωγικών διαδικασιών στην βιομηχανία τροφίμων.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1. Εθνικά Προγράμματα Ελέγχου

Το εργαστήριο εφαρμόζει προγράμματα ελέγχου και παρακολούθησης τροφίμων για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς αλλεργιογόνες ουσίες και νοθεία κρέατος σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπ. Υγείας.

Για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων λαμβάνονται υπόψη, ανακοινώσεις του Συστήματος ταχείας ενημέρωσης για τα τρόφιμα (RASSF), τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, τρόφιμα που καταναλώνονται από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, σχετικές αποκλίσεις από την νομοθεσία, εισαγωγές κ.α.

Όσον αφορά τον έλεγχο των ΓΤΟ, ελέγχονται όλα τα είδη τροφίμων και πρώτων υλών που αποτελούνται ή περιέχουν, σόγια, αραβόσιτο ή ρύζι ή συστατικά αυτών σύμφωνα με τον Κανονισμό 1829/2003/ΕΚ.

Όσον αφορά τον έλεγχο των αλλεργιογόνων ουσιών, ελέγχονται τρόφιμα στην σήμανση των οποίων δεν αναφέρεται η ύπαρξη αλλεργιογόνων ουσιών, σύμφωνα με την οδηγία 2000/13/ΕΚ και τις σχετικές τροποποιήσεις της. Από το 2014 το εργαστήριο ελέγχει τρόφιμα και για νοθεία κρέατος.

2. Συμμετοχή σε διεργαστηριακούς ελέγχους

Το εργαστήριο συμμετέχει σε διάφορα σχήματα διεργαστηριακών ελέγχων, τόσο για ΓΤΟ όσο και για αλλεργιογόνες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που διενεργούνται από το Κοινοτικό εργαστήριο αναφοράς (EURL-GMO).

3. Ανάπτυξη και επικύρωση νέων αναλυτικών μεθόδων

Το εργαστήριο αναπτύσσει συνεχώς πρωτόκολλα ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης νέων γενετικών τροποποιήσεων, που είτε έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή ασφάλειας τροφίμων είτε όχι (μη εγκεκριμένες γενετικές τροποποιήσεις). Επιπλέον αναπτύσσει μεθόδους ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης αλλεργιογόνων ουσιών με τις μεθόδους ELISA και Real Time PCR.

Πρόσφατα το εργαστήριο έχει αναπτύξει Real Time PCR μέθοδο για την ανίχνευση αλογίσιου κρέατος σε τρόφιμα σύμφωνα με την Σύσταση της Επιτροπής 2013/99/ΕΕ καθώς και άλλες μοριακές μεθόδους για την ανίχνευση διαφόρων ειδών κρεάτος.

4. Εκδόσεις

Το εργαστήριο έχει εκδώσει τρίπτυχα με τίτλους "Αλλεργιογόνες Ουσίες – Η κρυμμένη απειλή" και "Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στα τρόφιμα – Έχεις το δικαίωμα της επιλογής".

ΕΡΕΥΝΑ

Το εργαστήριο μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ασχολείται και με εφαρμοσμένη έρευνα η οποία περιλαμβάνει:

1. Ετήσια ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας όπως:

    • Σύγκριση μεθόδου ELISA και PCR στην ανίχνευση αλλεργιογόνων ουσιών (2010).
    • Ανίχνευση και Ποσοτικοποίηση Γενετικά Τροποποιημένης Σόγιας Roundup Ready σε εισαγόμενα και κυπριακής παραγωγής τρόφιμα. (2011).
    • Έρευνα για την ανίχνευση/ ποσοτικοποίηση ξηρών καρπών σε τρόφιμα με τη μέθοδο Real Time PCR(2012).
    • Έλεγχος γλουτένης σε τρόφιμα για προστασία των ατόμων με κοιλιοκάκη (2013).

2. Συμμετοχή του εργαστηρίου σε άλλα ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας όπως:
    • Ανάπτυξη μεθόδου Μοριακής Βιολογίας για προσδιορισμό αλλεργιογόνου πρωτεΐνης σησαμιού σε τρόφιμα (2007).
    • Ταυτοποίηση της ποικιλίας προέλευσης κρασιού και μούστου με χρήση DNA μεθοδολογίας (2012).
    • Ανάπτυξη μεθοδολογίας μοριακής βιολογίας για την ανίχνευση αλλεργιογόνων σε τρόφιμα (2012).

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το εργαστήριο είναι Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς (NRL) για ΓΤΟ και μέλος του European Network GMO Laboratories (ENGL) και ως εκ τούτου συμμετέχει στις συναντήσεις που διοργανώνονται από τους πιο πάνω φορείς.

Λειτουργοί του εργαστηρίου συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), αλλά και στις Εθνικές Τεχνικές Επιτροπές που αφορούν τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.



Διαπιστευμένο σύμφωνα με το ISO/IEC 17025:2017. Οι διαπιστευμένες μέθοδοι του εργαστηρίου καθώς και τα πεδία εφαρμογής μπορούν να αναζητηθούν από την ιστοσελίδα του ΚΟΠΠ (Διαπιστευμένοι Φορείς., Εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους της Κύπρου).




ΕργαστήριαCan be sorted ascending or descendingΠεδία ΔραστηριοτήτωνΔιαπίστευση
Σύστασης, Ποιότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων (Εργ. 1)
Τελωνειακά κ.α. Δείγματα Τροφίμων (Εργ. 17)
Πρόσθετα και Ειδικές Αναλύσεις Τροφίμων (Εργ. 13)
Περιβαλλοντικής κ.α. Επιβάρυνσης Τροφίμων και Φυσικών Τοξινών (Εργ. 14)
Υπολειμμάτων Κτηνιατρικών Φαρμάκων (Εργ. 5)
Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων και POPs (Εργ. 8)
Μικροβιολογικού Ελέγχου Τροφίμων (Εργ. 16)
Μοριακής Βιολογίας και Ανοσοβιολογίας Τροφίμων (Εργ. 21)
Πιστοποίησης Αυθεντικότητας - NMR (Εργ. 20)
Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος και Τροφίμων (Εργ. 9)
Γενικών Αναλύσεων Νερών (Εργ. 2)
Περιβαλλοντικής Ρύπανσης Νερών (Εργ. 6)
Περιβαλλοντική Χημεία και Έλεγχος Αποβλήτων (Εργ. 10)
Μικροβιολογικού Ελέγχου Νερών και Φαρμάκων (Εργ. 15)
Οικοτοξικολογίας (Εργ. 7)
Ελέγχου Βιομηχανοποιημένων Ειδών και Βιοπαρακολούθησης Ανθρώπων (Εργ. 11)
Ελέγχου Φαρμάκων (Εργ. 4)
Καλλυντικών και Συμπληρωμάτων Διατροφής (Εργ. 19)
Υλικά σε Επαφή με Τρόφιμα και Παιδικών Παιχνιδιών (Εργ. 12)
Δικανικής Χημείας και Τοξικολογίας (Εργ. 3)




*Επεξήγηση:

Τρόφιμα
Περιβάλλον
Φάρμακα
Καλλυντικά
Δικανική Χημεία
Βιομηχανικά Προϊόντα
Διαπιστευμένο


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα


Back To Top