Γενικό Χημείο του Κράτους - Κυπριακή Δημοκρατία Μετάβαση στο περιεχόμενο


Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ) της Κυπριακής Δημοκρατίας (Υπουργείο Υγείας), στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ευρωπαϊκή Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), διοργανώνει εκπαιδευτικό εργαστήρι για το Μοντέλο Εκτίμησης Κινδύνου «ImproRisk».

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα μεταξύ 19 έως 20 Οκτωβρίου 2023 και σε αυτό θα συμμετέχουν Εμπειρογνώμονες από τις Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων / Ινστιτούτα Αξιολόγησης Κινδύνου των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην εφαρμογή του Μοντέλου από Λειτουργούς του ΓΧΚ.

Το ImproRisk είναι ένα μοντέλο ανοικτής διαδικτυακής πρόσβασης, που αναπτύχθηκε από το ΓΧΚ για την αξιολόγηση της διατροφικής έκθεσης του ανθρώπου σε χημικές ουσίες και το οποίο έτυχε έγκρισης από την EFSA καθώς θεωρείται ένα αξιόπιστο, ακριβές και εύχρηστο εργαλείο για τη διενέργεια εκτιμήσεων κινδύνου με απώτερο στόχο την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών. Συνέπεια της αναγνώρισης της ιδιαίτερης αξίας του μοντέλου, αποτέλεσε το γεγονός ότι η EFSA αποφάσισε να προσφέρει περαιτέρω χρηματοδότηση, μέσω της υλοποίησης δράσης που εμπίπτει στα Tailor-Made Activities του νέου πλαισίου συνεργασίας των Εθνικών Εστιακών Σημείων με την EFSA (Framework Partnership Agreement GP/EFSA/ENREL/2022/03), με σκοπό την ενίσχυση της προώθησης και εφαρμογής του Μοντέλου ImproRisk του ΓΧΚ, ώστε να εκπαιδευτούν στη χρήση του Εμπειρογνώμονες τόσο από τα Κράτη Μέλη όσο και από τις υπό ένταξη χώρες.

Στόχος του εκπαιδευτικού εργαστηρίου είναι η παροχή προς τους συμμετέχοντες, πρακτικής κατάρτισης στην εφαρμογή του Μοντέλου μέσα από ένα συνδυασμό διαλέξεων και περιπτωσιολογικών μελετών (case studies) με τη χρήση υπολογιστικών παραδειγμάτων.

Οφέλη από τη συμμετοχή: Οι συμμετέχοντες θα επωφεληθούν μέσω της φυσικής τους παρουσίας στο εκπαιδευτικό εργαστήρι, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν στην πράξη το Μοντέλο ImproRisk και να ενημερωθούν τόσο για τα αποτελέσματα όσο και για τις δυνατότητες που αυτό παρέχει στους χρήστες. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο Μοντέλο, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για την εκτίμηση του διατροφικού κινδύνου, μεταφορτώνοντας σε αυτό τα δικά τους διαθέσιμα αναλυτικά δεδομένα και δεδομένα κατανάλωσης τροφίμων.



Κατεβάστε το αρχείο Acrobat 2023_Draft agenda_IMPRORISK workshop.pdf


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top