Γενικό Χημείο του Κράτους - Κυπριακή Δημοκρατία Μετάβαση στο περιεχόμενο


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την εβδομάδα 13-19 Νοεμβρίου σαν την «Παγκόσμια Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την χρήση των αντιβιοτικών» και η Ευρωπαϊκή Ένωση την 15η Νοέμβριου 2017 σαν την 10η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά.

Οι αντιμικροβιακές ουσίες, όπως τα αντιβιοτικά, είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να σκοτώνουν μικροοργανισμούς/μικρόβια/βακτηρίδια ή να τους εμποδίζουν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Χρησιμοποιούνται συνήθως στην ιατρική και την κτηνιατρική για να θεραπεύσουν μια μεγάλη ποικιλία μολυσματικών ασθενειών.

Η υπέρμετρη και μη ενδεδειγμενη χρήση αντιβιοτικών, όχι μόνο από τον άνθρωπο αλλά και στα ζώα, έχει σαν αποτέλεσμα την μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά (ΜΑΑ), δηλαδή τα αντιβιοτικά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά και τελικά άχρηστα. Ένα παράδειγμα πολύ γνωστού βακτηριδίου που έχει αποκτήσει αντοχή σε πολλαπλά αντιβιοτικά είναι το Staphylococcus aureus (MRSA) που είναι ανθεκτικό στην Μετικιλλίνη.

Η ΜΑΑ αποτελεί ένα από τους σοβαρότερους κινδύνους για την δημόσια υγεία τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο και επιφέρει σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό άχθος. Εκτιμάται ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) η ΜΑΑ είναι υπεύθυνη για 25.000 θανάτους ετησίως. Για τον λόγο αυτό η ΕΕ δίνει μεγάλη έμφαση στην ολιστική αντιμετώπιση του θέματος και την διατομεακή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων τομέων όπως, της ιατρικής, κτηνιατρικής, κτηνοτροφίας και γεωργίας. Μέσα από το Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης «One Health» ενάντια στην ΜΑΑ υποστηρίζει τα κράτη μέλη της και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των τομέων αυτών καθώς και της κοινωνίας για την από κοινού καταπολέμηση της ΜΑΑ.

Σε ημερίδα που οργανώθηκε στη Λευκωσία στις 15/11/2017 από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών για την ενημέρωση των καταναλωτών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το Γενικό Χημείο του Κράτους και την Παγκύπρια Ένωση Επιστημόνων Χημικών, με θέμα «Μικροβιακή Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά: Μια Σύγχρονη Απειλή», έγινε εκτενής ανάπτυξη του προβλήματος της ΜΑΑ και της ανάπτυξης και εξάπλωσης ανθεκτικών μικροβίων, λόγω της υπέρμετρης και πολλές φορές αδικαιολόγητης χρήσης των αντιβιοτικών στον άνθρωπο και στα ζώα.

Σε χαιρετισμό που απεύθυνε κατά την έναρξη της ημερίδας ο Αν. Διευθυντής του Γενικού Χημείου του Κράτους Δρ. Στέλιος Γιαννόπουλος, υπογράμμισε την σοβαρότητα του θέματος και αναφέρθηκε στην συμβολή του ΓΧΚ, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού μέσα από:

    • την στενή συνεργασία με τις εθνικές αρμόδιες αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων και αυτές της ΕΕ, όπως την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων,
    • την ενεργή συμμετοχή του σε σχετικές επιστημονικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τα υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων στα τρόφιμα, και
    • τον διαχρονικό επίσημο εργαστηριακό έλεγχο των υπολειμμάτων των κτηνιατρικών φαρμάκων και αντιβιοτικών που διενεργεί το ΓΧΚ στα προϊόντα ζωικής προέλευσης, τονίζοντας ενδεικτικά ότι, «η αποτελεσματικότητα αλλά και η αναγκαιότητα εντατικοποίησης του ελέγχου αυτού επιβεβαιώνεται μέσα από τα εργαστηριακά αποτελέσματα, όπου, για παράδειγμα,παρατηρείται διαχρονικά μείωση του ποσοστού των μη συμμορφώσεων ως προς τα υπολείμματα των αντιβιοτικών σουλφοναμιδίων, στο χοιρινό κρέας».






Βρείτε περισσότερα στους παρακάτω σχετικούς συνδέσμους:


Ημερίδα: «Μικροβιακή Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά: Μια Σύγχρονη Απειλή», Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2017


Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά, 13-19 Νοεμβρίου 2017


10η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά


Αντιμικροβιακή Αντοχή (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων)


Μικροβιακή Ανθεκτικότητα και Νοσοκομειακές Λοιμώξεις – Υπουργείο Υγείας



Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Infographic AMR.pdf
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat AMR programa Ημεριδα 2017_Final.pdf
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Προσκληση.pdf


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα

Back To Top