Φαρμακευτικές Υπηρεσίες




06 Νοεμβρίου 2023



Μπορείτε και εσείς να συμβάλετε στην ασφάλεια των φαρμάκων.

Είτε είστε ασθενής, ιατρός, νοσηλευτής ή φαρμακοποιός, μπορείτε να βοηθήσετε να γίνουν ασφαλέστερα τα φάρμακα αναφέροντας πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς

Στην εκστρατεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης #MedSafetyWeek περισσότερες από 80 χώρες θα συνεργαστούν για να βελτιώσουν την ασφάλεια των φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τις 6 έως τις 13 Νοεμβρίου, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας συμμετέχουν στην παγκόσμια εκστρατεία #MedSafetyWeek, μια συνεργασία που περιλαμβάνει περισσότερες από 80 αρμόδιες φαρμακορρυθμιστικές αρχές και αρκετούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της αναφοράς πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών έπειτα από τη λήψη φαρμάκων.

Με τη θεματολογία «Ποιος μπορεί να αναφέρει;», η φετινή εκστρατεία εστιάζει στον βασικό ρόλο κάθε ασθενή, ιατρού, νοσηλευτή και φαρμακοποιού που αναφέρει μια ανεπιθύμητη ενέργεια και συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στην ασφαλή χρήση των φαρμάκων.

Όλες οι φαρμακορρυθμιστικές αρχές διαχειρίζονται συστήματα για τον εντοπισμό και την ανάλυση των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων. Ο σκοπός της παρακολούθησης της ασφάλειας είναι η λήψη περισσότερων πληροφοριών σχετικά με γνωστές παρενέργειες και η ανάδειξη νέων ζητημάτων ασφάλειας. Η συνεχής συλλογή και παρακολούθηση των πληροφοριών από τις αναφορές που υποβάλλονται βοηθά στον εντοπισμό των κινδύνων που σχετίζονται με τα φάρμακα και στη λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες τονίζουν τη σημασία της αναφοράς πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς της Κίτρινης Κάρτας. Όλες οι αναφορές που λαμβάνονται μέσω του συστήματος της Κίτρινης Κάρτας τυγχάνουν διεξοδικής εξέτασης και αξιολόγησης για να καθοριστούν οι κατάλληλες ενέργειες και τα ορθά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.

Η εφαρμογή του εθνικού συστήματος αναφοράς, έχει επιτρέψει στις Υπηρεσίες να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται τις αναφορές πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τη λήψη φαρμάκων, με την καθοριστική συμβολή των ασθενών, των φροντιστών και των επαγγελματιών υγείας.

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες σημειώνουν τα ακόλουθα;


    - Κάθε αναφορά είναι σημαντική για τον εμπλουτισμό των γνώσεων και για την κατανόηση των οφέλων και των κινδύνων που σχετίζονται με την κλινική χρήση των φαρμάκων, και επιτρέπει τη λήψη ενεργειών για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.


    - Η αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς της Κίτρινης Κάρτας βοηθά στο να γίνουν τα φάρμακα ασφαλέστερα για όλους τους ασθενείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δύναται να οδηγήσει σε βέλτιστες προσαρμοσμένες συστάσεις συνταγογράφησης, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τις εκβάσεις των ασθενών.


    - Εάν εσείς ή ένας ασθενής σας, εμφανίσει μια ανεπιθύμητη ενέργεια με ένα φάρμακο, φροντίστε να μας το αναφέρετε αμέσως.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να αναφέρονται μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, Τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης, με την υποβολή της Κίτρινης Κάρτας με τους ακόλουθους τρόπους:

- Ηλεκτρονική υποβολή μέσω της ιστοσελίδας της Κίτρινης Κάρτας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών www.moh.gov.cy/phs êáé áðåõèåßáò óôï www.kitrinikarta.gov.cy



- Αποστολή έντυπης μορφής μέσω τηλεομοιότυπου (22-608669) ή ατελώς μέσω ταχυδρομείου στον Τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες (Πολυφήμου 15, 2033 Στρόβολος).

Σημειώσεις:

1. Η εκστρατεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης #MedSafetyWeek αποτελεί διεθνή ενημερωτική εκστρατεία υπό την αιγίδα του Uppsala Monitoring Centre (UMC), του συνεργαζόμενου κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη διεθνή παρακολούθηση των φαρμάκων. Η εκστρατεία υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ και από μέλη του International Coalition of Medicines Regulatory Authorities (ICMRA).



2. Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας συμμετέχουν στην προστασία και στη βελτίωση της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά μέσω της αποτελεσματικής ρύθμισης όλων των εμβολίων και φαρμάκων στην Κυπριακή Δημοκρατία και της διασφάλισης της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους. Οι δραστηριότητες τους βασίζονται στην εμπεριστατωμένη επιστημονική αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, ώστε σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζεται ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.


3. Οι ασθενείς παροτρύνονται όπως επικοινωνούν με κάποιον επαγγελματία υγείας εφόσον έχουν κάποια ανησυχία για την υγεία τους.

Τομέας Φαρμακοεπαγρύπνησης

Φαρμακευτικές Υπηρεσίες

Υπουργείο Υγείας









Share
Προσβασιμότητα Όροι Χρήσης